A legnépszerűbb túra

Lovaglás a vadregényes  Gerecse hegységben

Egy speciális túra, mely a 2012 évben teljesített túrák legnépszerűbb elemeinek, útvonalainak és helyszíneinek ötvözésével terveztük vendégeinktől kapott visszajelzések alapján.

6 nap – 5 éjszaka, – 5 nap lovaglási nap  (5 – 6 óra nyeregben naponta)

Gerecse hegység természetvédelmi terület, gyönyörű bükkfa-és fenyőerdők, festői völgyek, patakok és barlangok teszik egyedülállóan vonzóvá. Szarvassal való találkozás, miközben az erdőben lovagolunk, nem számít ritka eseménynek. Szarvasokon kívül dámvad, vaddisznó és több száz védett madárfaj él a Gerecse erdőiben.

 

Túra programja:

Első nap:

image002 Képkivágás3

Tervezze érkezését a budapesti repülőtérre lehetőleg a délelőtti órákban. Miután mindenki megérkezett autóval vagy minibusszal elvisszük Önt egy kis mezővárosba, Bajnára. Ez a kb. 45 km-s út kevesebb, mint egy óráig  tart. A szállás egy kellemes családi panzióban, közel a mi lovasfarmunkhoz lesz. A szobában való elhelyezkedés után egy üdvözlő ebédre várjuk  Önt az “Öregmajorban”,a lovas központban. Ebéd után a lovasok az istállóban kiválasztjuk a megfelelő lovat minden lovas számára. Ezt követően egy rövid próba lovaglást tartunk a karámban, hogy létre jöhessen a szükséges harmónia lovasok és lovak között. Itt még van lehetőség lovakat cserélni, ha ez indokoltnak tűnik. A lovakkal való ismerkedés ezt követően a terepen való lovaglással folytatódik, ahol a lovak viselkedésének és a felszerelés alapos ellenőrzésére nyílik  lehetőség. A vacsorát egy hangulatos tábortűz körül szolgáljuk fel tipikus magyar ételeket és helyi borokat kínálva.

Második nap:

Képkivágás5

Elindulunk az Öregmajorból, végigmegyünk a gázpásztán. Majd, a lovagló tudástól függően, vagy végig megyünk egy nagyon meredek és élmény dús ösvényen, vagy egy könnyebb útvonalon rácsatlakozunk az országos kék túraútvonalra. Ezt követően bolyongunk az erdőben öreg fákkal és különleges virágokkal “díszített” tájvédelmi területeket érintve.

Felérünk Pusztamarótra, melyet a XIII. sz-ban még Marót falu néven jegyeztek és eredetileg a Tardos nemzetségbeli Maróti nemeseké, a XIV. sz-ban a Bajóti családé volt, majd királyi tulajdonba került.

Pusztamarótot elhagyva a piros túraútvonalon haladunk, több vágta szakasszal tűzdelve, Lábatlan felé.

Ez a szép település a Duna partján található mintegy 30 km-re a lovardától. A név, egy legenda szerint, a történelemből származik. “Egy magyar királyt elfogta az ellensége és egyik hűséges katonájához láncolták. A katona levágta a saját lábát, hogy királya elmenekülhessen. Ezt követően ő lett a “Lábatlan” (lábatlan) és hálából a király neki adott egy jókora területet, melyet róla nevezték el „Lábatlan-nak”. Lélegzetelállítóan szép erdőkön és réteken lovagolunk keresztül. Ebédre a nyeregtáskában hozott ételeket esszük. A szendvicseket Ön készíti el még indulás előtt. A vacsorát a Duna partján fekvő hangulatos szállodában fogyasztjuk el. Az éjszakát vagy sátrakban töltjük a lovak közvetlen közelében, vagy szállodai szobában alszunk, amennyiben az időjárás nem kedvez a sátorban alvásnak.

Harmadik nap:

Képkivágás6

A vissza út során (lovagló tudástól függően akár) egy vizes árok átugratásának élményét is átélhetjük. A bánya sziklaerkélyéről gyönyörű kilátás tárul elénk, majd szomjunkat csökkenthetjük egy forrás vizéből, mielőtt elérünk egy történelmi nevezetességéről híres völgyet.

Történelmünk egyik legtragikusabb eseményének a helyszíne ez, ahol a mohácsi csatavesztés után a legnagyobb ellenállásra került sor a törökökkel szemben. A mohácsi csatavesztés (1526. 08. 29.), majd Buda várának elfoglalása után a törökök végig pusztították egészen Győrig a Dunántúl északi részét. E völgyben, mely a természet által jól védett térség, sok menekült – köztük a mohácsi csatából visszatérő katona – és a környék megyéiből származó lakosság sáncolta el magát. A magyarok szeptember derekán megerősítették táborukat árkokkal és szekerekkel, így kívánták védeni asszonyaikat, gyermekeiket, vagyonukat. A törökre több ízben rátörtek, és annak súlyos veszteségeket okoztak. Ugyanakkor a törökök hatezer janicsárral, több ezer lovassal és nagyszámú ágyú bevetésével, hatalmas veszteségek árán, de végül elfoglalta ezt a tábort. Foglyokat azonban nem sikerült ejtenie, mert a tábor egy része elmenekült, másik része elesett a csatában. A leírások szerint 25 ezren estek el ezen a helyen. A kegyetlen csata emlékét napjainkban is “Emberölő-völgy”-nek nevezik.

A csata helyszínének elhagyása után a kéktúra útvonalán folytatjuk utunkat vissza az Öregmajorba.

Negyedik nap:

Képkivágás7

Reggeli után ismét egy egész napos túrára indulunk Süttőre, ahol az éjszakát egy gyönyörű vadász kastélyban töltjük.

Egy régi vasút nyomvonala mellett haladunk el folyómedrek és szakadékok között. Láthatjuk a Kis-Pisznicét, ahol természetvédők által őrzött fészekben költ egy kerecsensólyom pár.

Elhaladunk egy vörös bánya közelében, ahol a Tardosi márványt bányászták. Ez a nyersanyag tulajdonképpen átalakult mészkő, erős vastartalommal és nem igazi márvány, de ezt a követ már a Római Birodalom idején is bányászták és használták éppúgy, mint napjainkban.

Majd elérjük az “elveszett falu”-t, ahol gémes kút, gyümölcsfák és romok őrzik az egykori élet nyomait. Az utunkba kerülő nagy tisztások kitűnő lehetőséget nyújtanak újabb vágtázásokra, mindaddig, míg elérjük a Süttői vadászházat. Ebéd ezennel is a nyeregtáskában hozott szendvicsekből áll. Vacsorát  a vadászházban szolgálják fel. Vacsora előtt, a helyi vadász vezetésével, egy kellemes vad-lessel egybekötött sétát tehetünk a környező erdőben.

Ötödik nap:

Képkivágás8

A reggeli után egy 4-5 órás lovaglással érünk vissza Öregmajorba. Egy másik útvonalon haladunk vissza felé, melynek során ősi fenyves ligeteken keresztül, vízmosások mellet, gazdag állatvilág között lovagolunk vissza kiindulási helyünkre. Ebéd a nyeregtáskából, vacsorát pedig ismét egy hangulatos tábortűz mellett szolgáljuk fel, immár a lovas farmon.

Hatodik nap:

Képkivágás9

Reggeli után egy 3 órás lovastúrát tervezünk, hogy meglátogassuk az ” Élet vize ” forrást.  A legenda szerint “Ha iszik ebből a vízből,  örökké élni fog.”  Ebéd után a “hazafelé út” következik az előzetes megállapodás szerint.

Ez az útvonal-terv rugalmas, változások bekövetkezhetnek időjárás vagy más előre nem látható körülménye következtében.

 • Ár: 250 000 Ft  fejenként (az 5 éjszakás tartózkodás esetén)
  • EURO 853 – amennyiben 293 Ft / Euro közelében van az árfolyam
  • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a  magyar valuta meglehetősen ingadozó, így a fizetendő ár euróban jelentősen függ az aktuális átváltási aránytól. A mindenkori Euro összweget a foglalás időpontjában érvényes árfolyam alapján kell kalkulálni.
  • Ár tartalmazza: szállás, étel, ital, lovaglás költségét
  • Az árak nem tartalmazzák: Szállítás Budapestről és vissza, az alkoholtartalmú italok kivételével az evés idején felszolgált itaok, a kötelező személyes biztosítási, telefon és / vagy fax használata,borravaló, ha kíván ilyet adni.
  • Egyágyas felár  25 000 Ft (az 5 éjszakás tartózkodás esetén).